School: Oileán Toraighe (roll number 5164)

Toraigh, Co. Donegal

1. (continued from previous page)
    agus chuir siad iad, agus bhí an bhean ar uachtar lá thar na mhárach. Chuir siad arais í agus bhí sí ag teacht as uachtar go ceann trí lá. Rinn siad amach annsin gur naomh a bhí innti agus nar cheart í a chur i gcuideachta na bhfear. Rinn siad uaigh annsin dithe fhéin agus chuir siad í, agus chár éirigh sí ár uachtar níos mó, agus is uirthi atáthar ag tógáil na créafóige anois. An currach á rabh siad ann thionntuighe sé na chloch agus tá an chloch sin le feiceál i Scoilt an Mhór Seisear go fóill. An mhuinntir a bhí dToraighe an t-am sin, thug siad ainm eile ar seachtar. Mhór-Sheisear, agus sin an fáth a bhfuil an Mhór Sheisear ar an scoilt ó shoin.
    Máire Ní Dhochartaigh
    Fuair mé é ó: