School: Árd Fearna

Ardfarn, Co. Donegal
Eileen Mc Govern

1. An Cú do chosain an Leanbh
    iaidh[?] aoiseach ag fiadhach lá. Bhí a chuid ghadar le n-a chois acht aon chú ain[?] nár fhreagain dá ghlaodh. Ar fhilleath abhaile do is amhlaidh a bhí an chú sona[?] sin ag an ngeata roimhe agus rian na fola uirthi. Bhuail scannradh[?] taoiseach; dfhágh sé , leanbh sa mbailt[?] n-a dhiadh agus ní raibh an leanbh sin le ieál[?] in aon bhall. Ghlaodh sé acht nior fhreagair an leanbh níor agh[?] an taoiseach aghuth ná a gháire. Bhí an t-urlár lan d'fhuil, agus[?] rian na fóla ingach aon bhall. Shíl sé nidh nár bhiogradh, gubh amhlaidh a mharbhuigh an cú a pháiste air, agus cé go raibh nóir-chion aige ar an rgeoin[?], sáthaidh sé a chlaidheamh na corp; ur[?] an cú bhocht rglam[?] an bháis aisti, agus dhuisigh an rglam[?] an leanbh a bhí 'n-a shámh-chodladh agus éadaighe is troseáin[?] dá[?] úba. In aice an leanbh bhí maotíre mór a's é marbh a's é marbh a's rian an fola e[?] D'aithnigh an taoiseach annsin gurbh amhlaidh d'fhan an chú sa mbaile lá sin lus[?] an bpáiste do chosaint ar an mactíre. Fuair an í[?] bhás an lá cheadna, agus is uaigneach a bhí an taoiseach i-n aidh[?] na clon a thaisbeáin a dílféacht chómh maith sin