School: Glasthule Convent

Glasthule, Co. Dublin
Sr. Assumption

1. Oileán na Maighdine. Loch Garmáin.
    Táobh thoir dhen gcósta Loch Garmáin, tá oileán beag agus an t-ainm atá ag na sean-daoine air ná "Oileán na Maighdine". Tá sgéal ag na sean-daoine, ag míniú cén fáth, gur tugadh an t-ainm sin ar an oileán.
    Oidce dhubh dhorcha stormach, bhí long-bhriseadh in aice na h-áite. Bhí lucht na luinge ar tí a bheith sluaighte síos síos leis na tonntracha fíochmhara nuair a tháinig solas san spéir agus bhí an oidhche 'na lá gheal. Cúinigh an stoirm, agus sábháileadh lucht na luinge. Snámadar cuigh an an dtír. Dúbhradar agus creideadhar gurbh í an Mhaighdean Mhuire a shabhail iad, agus tugadh an t-ainm sín ar an t-oilean, ó shion i leith.
    Caitlín Ní Caomhánaigh