School: Doirín

An Doirín, Co. Mayo
Seán Mac Cárthaigh

1. Scéal

Bhí fear tuaithe ag g-obair amuig ins an n-gort la amain.

Sgeal
    Bhí fear tuaithe ag g-obair amuig ins an n-gort lá amain. Bí an la an meirgeac agus bí tart as cuimse ar an bfear boct. Bí se an cruadogac agus nior mait leis aon am a chuir amúga ag duil cun an tige faoí aon deoch Ach ar deiread béigin do mo duine boct an teac a baint amac agus é i deiread na peaica. Tug an bean deoc bainne do. Go direac ag dul ga crotad ar fein cuir se béic as seo seo toig uaim é seo go beo topaid ar seisean "ta luc baidte ann. Rug an bhean ar an soitheac "toig an luc as agus annsin tug an deoc ceadna do aris. Ara ceard ata ag teact ort ar seisean léi an ag iarraid orm deoc a raib luc ann a ol ata tú is beag an baogal orm go dermin. Leag an bean osna trom Muise is tusa an fear is aistige a
    Bríd Ní Malldhóg
    Máire Ní Malldóig