School: Doirín

An Doirín, Co. Mayo
Seán Mac Cárthaigh

1. Bí fear ann fada shoin agus cuaidh sé go dtí an aonach. Ceannuigh sé asail agus nuair a bí sé ag teacht abhaile cuaidh sé ag marcaidheacht ar ceann acu. Nuair a bhí sé leat bealaigh thosuigh sé sa comharamh agus ní bfuair sé ann acht cuig cinn. Annsin cuaidh sé ar ais aríst acht níor bhfeidir leis é a fhághail. Nuair a bhí sé ag teacht in aice an tighe bhí a bhean amuigh ag an doras. Dubhairt an bean ar ais leis agus í ag gáire: Feicim se seacht asal agus tá tú féin ar ceann acú. Nior comhair sé an ceann a bhí sé ag marcaidheacht ar.
    AT1287: Numskulls unable to Count their own Number
    Máirgheadh Ní Chaitigín