Scoil: Glenanore

Gleann Fhionnúir, Co. Phort Láirge
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. Páirc na Cille
    Páirc í seo atá i seilbh Bean Ui Ghadhra i gCnoc an Aifrinn. De réir na sean daoine bhí cill nó eaglais anseo timpeall sé chéad bliain ó shoin. De réir gach cúntas do tógadh an chéad eaglais sa paróiste seo i lár an oirthear, áit an-iargcúlda. Ansin do tógadh ceann eile i gCnoc an Aifrinn. Le h-imeacht aimsire do thit an seipéal agus do deineadh an t-Aifrinn a léigheamh sa pháirc. Tugtar Páirc na Cille air ó shoin agus "Cloch an Altóra" ar an gcloic a bhíodh mar altóir ann.
    Currach na mBráithre:
    Ar thaobh an bhóthair as so go Baile Mhic Chairbre mar a ghabhann an t-aith-ghiorra ó Droichead Cnoc an Lisín go Gráig na nGabhar tá currach atá beagnach tirm anois ach dréir na sean daoine bhí paiste tirm is lár istig mar a bhí clúdach maith de sgeachaibh agus ón dtaobh amuich bhí casán beag ag dul isteach tríd an bportach. Le linn na dlighthe peannadach bhíodh na sagairt istig na lár ar a dteitheadh. Ar deire thiar thall sgéitheadh duine éigin ortha agus tháinig na saighdiúirí ar a dtóir.
  2. Currach na mBráithre:-
    Cnoc an Lisín, Co. Phort Láirge