Scoil: Cill Chaoi

Cill Chaoi, Co. an Chláir
Anraoi Ó Cathaláin

1. (gan teideal)

Nuair a bhíonn bean an tighe ag múchadh an teine ins an oidhche roimh dul a colaidh deireann sí "Múcfaidh Dia an diabhal mar a bhfuilim ag múcadh an teine anois

Nuair a bionn bean on tighe ag muchadh an teine ins an oidhche roimh dul a colaid deireann si "Mucfaidh Dia an diabhal mar a bhfuilim ag mucadh an teine anois" agus cuireann si rian na croise ar lic an tintean agus an tluth treasna air.
    Nuair a bhionn an bean ag sgubadh an t-urlar deireann si "Go nglanfhaidh Dia mo anam mar a bhfuilim ag glanadh an t-urlar anois".
    If people met a red haired woman going to the fair they would turn back as they thought they would not have any luck for the day.
    If they got a horse shoe on the road they would bring it home and nail it to the back of the door to keep out bad luck.
    Patrick Mc Guire
    Arthur Mc Guire