Scoil: Cill Chaoi

Cill Chaoi, Co. an Chláir
Anraoi Ó Cathaláin

1. Uair amháin do thainig bó mór dubh isteach on bfairrge i gCeann Leime agus chuaidh sí
    go Carraig a' Cabaltaig. Gach maidean agus trathnóna théigheadh sí ó thig go tig agus thugadh sí go leor bainne do muintear an tighe. Biodh sí abalta aon arthach do lineadh is cuma cen meid a bhiodh ann acht ní leogfadh acht an ceann amhain do líonadh. La amháin nuair a chonnaic beirt bhan í ag teacht, d'eirig achrann eathorta mar gheall uirthi. Dubhairt cheann aca go bhfuigheadh si arthach nach líonadh si agus thug sí amach crithir agus thosnuig sí ag chruadh an bó isteach ann. Taréis neomat do leog an bó screach aisti agus do leim s i sios ar an crithir agus as go brath leithe amach ins an bfairrge aris agus ó shoin deireann na daoine gur miadh an rud bo crosta do choimead.
    Patrick Mc Guire
    Arthur Mc Guire