Scoil: Durrow

Darú, Co. Uíbh Fhailí
P. Ó Coinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    - Baile Bocht agus an Darmhágh ag slábhuidheacht dó. Bhí an caisleán ghá dheánamh aige agus móitín timpeall air.
    Bhí fear aindeise ar dhuine d'fhearaibh De Léis agus lá dá raibh De Leís ag breathnughadh ar chúrsai na h-oibre ghaibh fearg é toisg aindeise an duine seo. Pé gleás oibre bhí aige bhain sé de é agus chrom dá léiruighadh dó conus mar ba cheart an obair do dhéanamh. Fear oibre eile abhí laistiar den mbeirt d'árduigh sé a ghléas oibre agus d'aimsigh De Leís sa chloigeann. Theich sé s go dtí Cill Chláir - áit mara raibh tuighdas coillte agus rogha ionad ceilte.
    Do réir sgéil - agus nádúra - ní raibh an tír rif fosgailte lom an uair ud idir an dá log - eadhon an caislean agus Cill Chlaír fé mar atá sí anois. Agus nuair theich and duine seo bhí coillte fan na slighe go dtí Cill Chlaír. Indiu moínte agus talamh lom is eadh gréithe na tíre idir an dá áit.
    (Fuarthas an t-eolas so ó Pheadar Ó Chuinn, Cill Daingin)
    Peadar Ó Cuinn