Scoil: Horeswood

Coill an Hóraigh, Co. Loch Garman
Eibhlís, Bean Uí Mhuirighthe

Nuair abhí Eoghan Ruadh 'na garsún théigheadh sé mar a théigheadh alán daoine eile ar chuaird chun file, chun aithne a chur ar dlighthe agus ar ealadhn na suadh, lá áirighthe bhí an file na shuidhe chun búird na sheómra. Dubhairt sé le h-Eóghan dul agus cearc abhí beirbhighthe in aice na teine a thabhairt chuige. D'imthigh Eóghan agus is amhlaidh a bhí an chearc greamuighthe ag fear ar chois agus é ag imtheacht leis an doras amach agus é ag briseadh a croidhe ag gáiridhe fé'n mbeart a bhí imteartha aige ar an bfile. D'iompuig Eóghan ar a sháil isteach sa t-seomra agus suidh síos gan drud as. Do labhair an file leis agus dubhairt mar seo: -
      1. filíocht
    Seán Ó Muirighthe