Scoil: Horeswood

Coill an Hóraigh, Co. Loch Garman

coimisinéirí ar fuaid an bhaill.
    "Agus" ars an feirmeoir" Cá bhfuail do thriall-sa?"
    "Cuirfeadh-sa ceiridhe ar duine éigin díobh" ar seisean "sar a bfágaidh siad an áit seo."
    "Cionus?" ars an fear eile.
    "A leithéad seo" ar seisean. "Tá siad ag déanamh ar strapa in a leithéad seo d'áit is raghad rómpa is shocrócad clocha an chlaidhe i slíghe is nuair a bhuailfidh an ceud duine aca a chos ar an gcloich ag dul thar claidhe do go mbainfear treasgairt as ná fágfaidh a cuimhneamh a' ccheann an dá lá is mhairfidh sé." Gan a thuille do rádh do bhain sé cun reatha comh tapaidh is bhí na chosaibh agus dhein sé a chuid oibre go slacht mar mar adubhairt.
    Tháinig na stróinséirí agus do duine á dtreorúghadh. Siud fé dhein an strapa iad. Bhí leath ar fhalla ann rómpa. Thug duine acu baoith leím in áirde ar an strapa ach mo dhá leír chráidhte do do thógad leis is do buaileadh fiar fleasgáin é na chnap ar an dtalamh. Níor bh é an tuitim ba measa dhó ach tuith na cloin go léir anuas sa bhathas agus ar chosaibh air. D'éirigh sé go fann leisgeamhail agus é ag cneadaig. Rith an t-áilteoir chuige ag déanamh comhbhroín leis á rádh gur minic a thuiteann
    Seán Ó Muirighthe
    Ros Mhic Thriúin, Co. Loch Garman