Scoil: Mullach, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 3928)

Mullach, Co. an Chláir

1. An ghaoth a dtúaidh bíonn sí crúaidh is cuireann sí grúaim ar dhaóine
    An gháoth andheas bíonn sí teas is cuireann sí éisc i líontaibh
    An ghaoth aníar bíonn sí fial is cuireann sí rath ar síoltaibh
    An ghaoth anoir bíonn sí tirm is cuireann sí brath ar caoiribh

'Sí an ghaóth aníar andheas an ghaoth is minicí a geibhimíd agus 'sí an ghaoth a bheireann báisteach léi. Nuair a shéideann an ghaoth adtúaidh bímíd siúrálta aimsear crúaidh no bféidir sneacta d'fháil. Nuair a shéideann an ghaoth adtúaidh i Sámhradh géibhimíd aimsear breág tirm.
    Nuair a shéideann an ghaoth anoir i nGéimhreadh geibimíd sioc agus bfheidir sneachta. Nuair a shéideann an ghaoth anoir i Samhradh sin cómharta aimsire tirm. Má shéideann an gáoth aníar agus máíompúigeann sí go tapaidh ó thúaidh deirtear go mbeidh storm againn sar i bhfad. Seanabhairt is eadh e seo "Ni théigheann an storm thar Dómhnac na an rábharta thar Ceadáoin."
    Máirtín Mac Flanncaidhe
    Ceathrú an Logáin, Co. an Chláir