Scoil: Moymore, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 12036)

Sráid na Cathrach, Co. an Chláir
Séamus Ó Frighil

Tá an túth fé'n dtor, is nach breágh atá an sgeach ag fás,

Tá an túth fé'n dtor, is nach breágh atá an sgeach ag fás, tá cos an seisreach leas-muigh de'n téid, is nach fada síar ón luing a bád.
    Bhí beirt fear ag dul go h-innisdíomáir agus do cuir siad le'n a céile ciacu a bheadh amhráin béinta aca. Bhí ceann aca ag siubhal agus do connach sé túth fé tor. Do connac sé sheach ag fás, agus do connac se daoine ag treabhadh bí coas an capall taobh amuigh de'n téabh, bhí bád ins an fairrge agus lorg amach roimhe. Nuair a sroich síad innisbíomáin d'iarrfhaidh an fear eile dh'e an raibh an amhráin déanta aige agus dubhairt se nach raibh. Dubhairt an fear an méad a connac sé agus b'éigean don fear an deoch do dheasamh annsan.
    Is árd íad adhairce na mbó i bfad ó bhaile.
      1. filíocht