Scoil: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fathach ann uair amháín in a chómhnuide in uachais i gCillcorní agus ní raibh aighe ach súil mhór amháin agus bhí sé sin i lár a chinn. Bhí sé fiche tróig ar airde. Aon lá amhaín bhí tróidh aighe le fathach o Gaillimh?. Bhí an troidh ins an áit go bhfúil baile fearann Gréagáin anois. Bhí an fathach ó Cillcorní ag marbhú an fathaigh eile nuair a fuair an fear eile alán talmhan agus chaith sé é leis an fathach agus mháirbh sé é. An áit gur tóg sé an talmhan as, tugtear Gleann Gréagáin air agus sé Aill Bhéil an Tulaigh an cré a caith sé. Acht níl ann ach scéal.
    Seán Uí Máirtín
    Seán Mac Canna