Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Deallruigheann gur fhás an ainm - Tiobraid Árann - Ó'n dTobar Bheannuighte atá sa bhaile. Deirtear gurb é Naomh Ara do chéad-bhunaigh mainistir in aice na h-Áite seo. An "Ara" an ainm atá ar an abhainn bhig atá ag sníomhadh tré'in Mhacaire go dtí an Súir, ach d'réir Seanchus na nDaoine is ó'n dtobar atá anois i gcúl-tighe Mhic Uí Mhilidhe (ag ciúine Sráid an Droichid agus an Príomh Sráid) a tháinig an ainm - Tobar Árann
    nó Tiobraid Árann.
    D'réir deallraimh ní théigheann aoinne go dtí an Tobar Beannuighthe sin anois; ní'l aon leigheas curtha 'na leith cé go luaidhtear leis an Naoimh n-Ara, é.