Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí séípéal nó (=nuadh) Phróíste Catharach á thógáilt tímpal céad bliain ó choin ba mhaith le muintir iarthar na proíste é bheith ar an gCillín Léith, ach ba mhaith le muintir oirthir na próíste é bheith ag an roilig, mar a mbíodh an séípéal san tsean-aimsir.
    Ar an gCillín Léíth iseadh tógadh é sa deire: ach do thagadh muintir na taoibhe thoir chun na roilige gach aon Domhnach ar linn an Aifrinn - agus seana-Chormac Phárthaláin na Samhna mar cheann ortha.
    Le linn an Aifrinn do bheith ar siubhal ag an séípéal do bhídís ag pdróireacht ins an tseana-chabhlaig.
    Do fuair an sagart próíste fios ar an scéal, agus chuaidh sé fé dhéin na cabhlaighe, Domhnach, agus an tAifreann ar siubhal ag an gCillín Léith. Is amhlaig a fuair sé an seanduine ara leath ghlúin, a haa ar a bhaa agus uileann leis anuas air. Bhí a clann agus cuid de chlainn a chloinne len' ais agus iad go léir ar a nglúnaibh agus a gcuid úrnaithe dá rádh acu.
    Dubhairt an sagart gur mhór an náire
    1. am