Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

Ar an leathanach seo

1. Tá an baile seo - Inse na gCiotach timcheall leath slighe idir an Sciobairín agus Drom 'Á Liag. Bhíodh aonach mór ann san tsean aimsir. Tuairim trí fichid bliain ó choin do bhí an t-aonach deireanach ann.
    A shamhail den tsaghas aonaigh iseadh Aonach a' Phuic fé láthair ar shlighe; agus ar shlighe eile, ní h-eadh.
    An t-amhrán so leanas, Seán Baróid ó'n Liosán do chum é. Bhí se 'na gharsún óg an uair sin, agus ní leigfeadh a athair do dul ar an aonach. Má 'seadh d'éaluig an buachaill leis féin agus do chaith sé an lá ar aonach. Nuair a tháinig sé abhaile um thráthnóna, d'iarr a athair air cúntas do thabhairt do ar imtheachtaí an aonaig.
    Side cúntas Sheáin:

Divarsion aerach chuaidh ar an aonach