Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Níor leag éinne méar ar na clochaibh riamh ó shoin, agus táid caithte fós mar a rabhadar nuair a thuit an phinniúir.
    (Conchubhar OCoileáin ó Dhún na Séad do scríobh so.)
    {Nóta. Chualag féin an scéal san, agus is i leith dhuine do mhuintir Íbhín ó Árd Ráile do cuireadh an raoba roilige. B'iad súd an dream go raibh an tagraidheacht ag Ruaidhrí Ródach dóibh i Scéala Éireann le déanaí. MÓC}
  2. Bhí fear i n-Eochaill fadó agus bhí sé ana thughta do mhallachtaighe agus d'eascanaighe.
    Níor bhféidir leis focal do scaoileadh as a bhéal - fiú amháin an bhreág ba mhó gan "fíor dhom nú nár fhásaidh brobh féir choidhche ar m uaig." do rádh na theannta
    Bhí go maith agus ní raibh go holc go bhfuair se bás. Cuireadh an fear bocht sa roilig mar a bhfuil an teampal Galldha indiu.
    Taispeánann muintear na haite an fód fén a bhfuil sé sínte; ach cad déarfá, - go sábhálaidh Dia sinn - ach ná fuil brobh féir ag fás air ó bhun go bárr.
    Conchubhar Ó Coileáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)