Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sí leis airís "Cad na thaobh nár cuiris anáirde ar do dhrom "Deanfad é uair eile a Mham" ar seisean. An Satharn na dhiaidh sin do cuaidh se ag obair mar ba ghnáth dho agus fuair se asailín bheag um thráthnóna o fear an tíghe . Ac cad do dhein an t-amadán act an t-asal do chuir anáirde ar a dhrom. Bhí inghean an Rí na h-áite agus ní gháireadh sí in aon-cor agus do geall an Rí an té a cuirfeadh ag gháiridhe í go bpósfaí iad. Do thárla go raibh an cailín ag feucaint amach agus nuair a chonnaich sí é agus an t-asal ar a dhrom aige do pleasc sí amac ag gáiridhe. Do glaoidh an Rí ar Sheán agus do pósadh an beirt láithreac bonn, baill, agus mhairdadar go lán t-sásta as san amac.
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Seán Ó Céilleachair