Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

Ar an leathanach seo

1. Do taidhreamhúigheadh do bheirt fhear timcheall cheithre bliana fichead oshoin go raibh prócha óir in inaice Lios Réid - na nDoiridhe. Tánghadar i gcapall agus trucaill fé na déin. Do thosnúigheadar ag raóbhadh. Do bhíodar taréis é raóbhad chómh fada san go bhfeudadar an próca d'fheiscint. Annsan do tháinig sidhe gaóithe agus do sgaobadh an chre na súilibh agus d'iompuigheadh an capaillín 's a thrucaill isteach sa díg agus do ritheadar as an áit. Do bhí eagla ar an dream san teacht a thuile ach do tháinig dream eile agus do thugadar leo bhúacaill leath-chrúinn agus do chuireadar d'fíachaibh air an próca óir do thógaint amach. Do thóg sé amach an t-óir agus ba ghairid na dhíaidh san gur buaileadh breóidhte é agus do chailleadh é. Ach an dream a fuáir an tairgead do bhíodar ábalta ar bheith á chaiteam leis na cearca.
    Diarmuid Ó Céilleachair
    Ceann Droma, Co. Chorcaí