Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

1. Líam Ó Duinneacha ó Achadh an Chunaigh, Cill na Martra
    (An t-eolas so faghta ar scoil)

Cíll-na-Martra an ainm atá ar an bpáróiste seo, acht tugann na sean-daoine Tuath-na-Droman uirthe fós. Tá ceithre cínn de bhailtí fearann inti go bhfuil an focal "Dróm" ionnta agus is dócha gurb é sin is bun leis an sean ainm.
    Tá sí í ngiorracht trí mhíle do Mhághchrómtha ar an dtaobh shoir agus síneann sí síar fan árdú tailimh go Béal-an-Ghleanna trí mhíle ó thúaidh de shráid Béal-Atha-an-Gáorthaidh. Ag Beal an Ghleanna tógann an Tónn fo-ábha na Laoi, a ceann. Glúaiseann an Tonn idir í agus Paróiste Uibh Láoghaire chómh fada soir le Droichead na Tuinne. Tagann Paróiste Cíll Michíl agus Paróiste Mhághcrómtha ar an dteórainn as san soir. Tá ábha an t-Suláin ar an dtaobh thúaidh dí, idir í agus Paróiste Bhaile Mhúirne agus Paróiste Clúain Droichead, acht tá pusca de'n Pharóiste ar an dtaobh thall den ábhainn ar a bhfuil scoil Cúil a Bhuacaigh
    Liam Ó Duinneacha
    Áth an Chonnaidh, Co. Chorcaí