Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí

Páirc na gCáiliní. Beirt cailín a dein an claidhe mórtimceall air.
    Gairdín Domhall. Fear darbh ainm dó Domhall a socruig an gairdín.
    Cnocán Buidhe. Tá mórán aiteann ag fás ann agus bíonn dath buidhe ar bláthanna an aithin.
    Seo cuid des na h-ainmneacha atá ar an cnuich.
    Tuirín. Bolan Reamhair. Clotar Tobach. Screathán Buide. Baclaithe. Bóthar na gClóthair. Port Sheaghan Sham. Eisc Bán. Carraig a dtonn. Poll na Muice. Billín Aiteann. Carraig Ní Sheághain. Faill an eidhnean An carraig Maol. Port Cáit.
  2. Tá alán páirceanna ag muinntir an paróiste seo agus ainmneaca Gaedealuinn ar gach ceann aca. Ós rud é gurabh é an Gaedealuinn an gnáth teanga a bí ag muinntir an paróiste seó do baistígeadar ainmneaca Gaedealuinn ar na páirceanna de réir na rudaí do thárla ionnta annalódh. Mar atá Páric na Leaca tugadh an ainm sin air toisg go raibh leach mór groídhe ag seasam istig in a láir agus ceapadh na daoine gurabh éigin a h-adlacadh daoine fadó núair a bí an Gorta san tir seo. Páirc Pháidí tugadh an ainm sin ar an bpairc san toisc go
    Máire Ní Choncubhair