Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amháin bhí tighearna ann agus Leawhites a tugtí mar ainm air, fear dána abead é agus is minich a bhí se a d'iaraidh daoine do cur as a gcuid é. Thárlaidh trát go raibh se cun clainn do rúgeadh as a cuid. Bí na ba agus gach rud tóghtha aige uatha. Bí se ag tiomáint na mbó abaile leis núair a cas se ar a cáirde féin ar an mbóthar ach ní fios dó ce a bhí ann. Ceannuig an cairde na h-ainmidhthe uaidh agus se an airgeadh a tug se dóibh ná airgead a fúair se ón tigearna tamall roimis sin. Thug an fear na ba tar-nais go dtí na daoine bochta aris agus ní rabadar cómh h-olc. Ní fúaireadar an talamh mar do roinn an tigearna idir na daoine ba mhaith leis féin, agus coiméadar ag roineadh an talamh mar sin i gcómhnaidhe. Uair amháin cruinigeadar le na céile san áit, seo cuid aca Leigh White Turts agus Nelson agus ní foláir do gach feirmeóir rud éigin do tabairt dóibh ná bead nios lugha ná luach cúig púnt nó an cúig púnt a tabhairt dóibh in a ionadh.
    Treasa De Blach