Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le tabairt dá cliann. Bean ana cíallmhar do b'ead í. Se an rud a dein sí ná do bhí coirce sa tig aice do bhí sí ar cun é do cuir ag fás. Thóg sí an gráinne amach as an coirce dhein sí leitte de agus coiméad sí an cáth nó an lócán núair a bhí an leitte déanta thug sí dá clainn é. An fhaidh a bíodar ag ite na leitean tháinig fear bocht go dtí an doras. Bhí se ag lorg déirce dubhairt an bean ná raibh aon rudh le tabhairt do ach pláta leiththean. Tug sí do'n duine bocht é. Do bhí an duine bocht ana buidheach dí agus d'imthig sé.
    I rith na h-aimsire sin do bí fear a tige as baile núair a tháinig se abhaile do bhí sé ar buile núair a connach sé an coirce. Dubhairt an bhean an lóchán do cur ar aon cuma. Do chuir an fear an coirce ag fás agus bhí an páirc ba breágta de coirce d'fhás riamh sa pharóiste agus sin é an fáth do glaodhadh Ros Cáthadh ar an áit.
  2. Tá áit ins an paróiste seo agus Ros Cátha a tugtear mar ainm air. Tá an áir suidhte in aice na fairrge agus bhí cliann ina comhnuidhe ann fadó agus bíodar ana bocht uair amháin ní raibh aon rudh le n-ite aca ach bí galún coirce ag bean an tighe. Do bain sí an cáthadh des na gráinne agus dein
    1. am
    Márta De Blach