Scoil: Tráigh Phraisce (B.) (uimhir rolla 5565)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Súilleabháin

Bhí Athair Dan a' Daill ag teacht abaile le triur eile o bheith ag baint na bprátaí thíos i bPortláirge.
    Taobh tiar de Beul-átha an Gaothruig do fhan sé tamall siar uatha, mar bhí gnó aige le deunamh do mhoillig é cupla nóímeát.
    Annsan do bhrostuig sé chun teacht suas leo ach am baisce ní fheaca sé radharc díobh.
    Ar thaobh an bóthair bhí sean-ghroga dubh ag innior. Agus ó bhí an oidhche ann dubhairt sé leis féin go raghadh sé ag marcuigheacht air agus ná feicfeadh aoinne é agus go bhfágfadh sé na dhiaidh é nuair a thiocfadh sé suas len-a comrádaighthe
    Cómh maith do dhéin.
    Ní túisge é ar dhruim an chapaill ná léim an capall ar chos-in-airde agus níorbh' chos-in-áirde go dtí é
    Is gearr go dtainig sé suas lé na comráduighthe agus dhein sé iarracht ar tuirlig ach má déin ní fhéadfadh sé é
    M. O Suiliobhain
    Sagart (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)