Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

Ar an leathanach seo

1. Nuair a thosuigheas ar an bailiúcán seo a dhéanamh trí bliana ó shoin bhíos ag múineadh i gCnocbuidhe. Anois táim ag múineadh i Doire Clathach sa paróiste céadna : Drom Dháliag. Dá bhrígh sin tá béaloideas an dá cheantair, no cuid de ba cheart dom a rádh bailighthe sa cnuasach so agam.
    Bhí cuid de bailighthe agam fein le roinnt bliana ó 1928 agus bhí an t-ádh liom an uair mar bhí bheirt sean daoine atá anois ar shlighe na firinne n-a gcómhnuidhe comhgarach dom. Bhí togha agus rogha na Gaedhilge aca agus gan act beagan bearla agus is iomdha sgeal a fuaireas uathu i nGaedhilg. Baineann siad le Dromdháliag, Ros Cairbre agus Tig Molaga agus tá an cuid is mó díobh sa leabhar so.
    Is ar a luighead dom mo bhuidheachas a chur i gcéill do Dhómhnall o Drisceoil Leathanac, agus Mícheál Mac Cárthaig Drom Fhosta, Dromdháliag a chabhruig go mór liom cun an bailiúcáin seo a dhéanamh. Tá an bheirt aca go beo bríoghmhar fós cé go bhfuil