Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

Ar an leathanach seo

1. File a bead Donnchadh O Briain ó Drom-Mide. Tá Drom-Mide suidhte trí míle go leith ar an dtaobh theas de Dhrom-dhá-Leag. Ó's rud é gur dheineas tagairt don áit sin inneosaidh mé cionnus mar a fuair an áit sin an ainm. Dréir Domhnaill Ò Drisceoil sé an ainm ceart ná Drom-an-Oide (Drominidy). Bhí sean sgoil san aith fadó agus bhí an tig sgoil tóghta ar ardán. San sgoil sin bhí áit cómhruighthe ag an oide agus mar sin a tugadh an ainm don áit.
    Dreir cúntas eile d'airigheas sé Drom Inide an ainm ceart mar bhí séipéal san áit uair agus gach Inid bhíodh obair trom idir
      1. filíocht
    Seán Ó Bhriain