Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal N

Long ago somewhere in the neighbourhood of Coolmeen a spirit began to appear.

Bhí sean-duine darbh ainm do Tomás Ó Ceallaig ina chómhnaidhe in aice linn-ne i gCill Mháille. Cailleadh é timcheall na bliadhna 1917 agus é suas le 90 bliadhna d'aois. Bhí sé go hiogantach chun scealta d'innsint mar gheall ar phucaí agus sideóga agus sprideanna. Chreid sé féin agus a bhean na sceálta go léir agus thaisbeanadh sé duinn na h áiteanna mór-thimcheall an pharóiste 'na mbiodh sprideanna le feiscint, ach ní mór dom a rádh gur mó oidhche a chaith na hóglaig ins na h-áiteanna sin ó 1920-1923 agus ní fhacadar spioraid na púca. Níor chuir na sideóga isteach ortha agus níor thangadar chum cabrú leo ach oiread. Seo cuid des na scéalta d'innis Tomás duinn. Bhí roinnt Gaedhilge aige ach is i mbeada a labaireadh sé i gcómhnuidhe. Ní raibh an Ghaedilge againn-ne agus bhí Tomás ró-ghalanta chun í a labhairt pé scéal é.
    Long ago somewhere in the neighbourhood of Coolmeen a spirit began to appear. The people of the neighbourhood recognised her as Mary Shaughnessy a witch who had died sometime previously. Mary used to appear about midnight and from that until cock crow she used to go tearing at an awful rate between two cross roads and woe betide the man who happened to cross her path.
    Teangacha
    Cill Mháille, Co. an Chláir