Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul:-
    Sgéul Grínn
    Fadó riamh bhí bean ann agus bhí mac amháin aici darbh ainm Séan. Bhí siad ana bhocht. Bhí faill mór árd inaice leis an dtigh. Bh[í] tigh fathaigh ar bharr na faille. L[á] amháin chuaidh Séan suas go dtí tigh an fhathaigh agus do bhuail sé an doras. Tháinigh bean an fhathaigh ama[ch] agus d'oscail sí an doras. Bean mór teann a beadh í. Leig sí a[n] buachaill isteach. Tamall ina dhiaidh sin cualaidh sí an fathach ag teacht anuas an stáighre. Dubhair[t] sí leis an mbuachaill dul istea[ch] i gcás mór chloiche a bhí inaice na teine. Nuair a tháinigh an fathach mór ghránna isteach d'ól sé bairrile fíon agus dith sé dachadh bullóg aráin. Fuair sé cláirseach óir agus dubhairt sé
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure
    Seán Ó Muircheartaigh