Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

Lios na Lobhar
    In aice le Cathair na mBan tá Lios na Lobhar. Deirtear go gcuirtí na lobhair isteach ann fadó. Tá roinnt maith don t-sórt céadna timcheall. Tá ceann i nDúinín in aice le Dílis agus ceann eile i Raithín. Fuair an áit a h-ainm ón rath sin. Deirtear go bhfuair Dílis a h-ainm ó lios a bhí ann. "An Dubh Lios" a tugtaí air.
  2. (E) Fuair Seán de Barra ó Bóthar Buidhe, láimh le Cathair Saidhbhín, an t-eolas seo on a athair fein Mícheál de Barra.

Amuigh igCaorthan tá lios ach sé an ainm coitchianta atá air ná Eoghain. Cearnóg mhór 'seadh é deánta de clocha. Bhiodh doras mór ag dul isteach ann ach tá sé dúnta anois. Tá seomraí beaga istig ann agus tá cloch mhór os cionn gach dorais aca agus Ogham Craobh ortha.
    Timcheall na h-áite céadna tá callúnach. Sort roilige 'seadh é. Cuirtí leanbaí óga ann fadó.

Tá lios amuigh i gClochán Líneacháin. Thóg fear cuid des na clocha as an lios tamall o shoin. Bhí mac leis ag marcaidheacht ar chapall inaice an leasa agus thuit sé on gcapall go h-obann agus ba
    Seán De Barra
    Mícheál De Barra