Scoil: Kenmare (B.) (uimhir rolla 2849)

Neidín, Co. Chiarraí
Múinteoirí:
Eoghan Ó Súilleabháin Liam Mac Cuisín

1. Muc Mhór a' Rí.
    Ní ina thig féin a bhíodh sí acht oidhche ins gach aon tig. Mar sin di ó thig go tig agus gach aoinne ag tabhairt aire di gur tháinig sí isteach sa t-sráid. Bhíodh sí a cur ó thig go tig. Thárla go raibh gréasaidhe sa t-sráid. Cuireadh an mhuc cuige. Bhí breis le déanamh aige sin agus b'éigean do bioránach eile de ghréasuidhe a bhí ag gabháil an bhóthair a thógaint isteach.
    "Airiu! Is breágh an mhuc atá agat" ar seisean len'a mháigistir. "Muise, mo thruagh" ars an máighistir "Tá's agat ná beadh a leithéid sin de mhuic agam-sa". "Cé leis i?" ars an bioránach "O léis an Rí" ar sé. Leis sin chaith an bioránach uaidh a haméar agus seo amach é. Cheannuig sé cúpla céad guail lena chuid airgid féinig agus dúbhairt sé le bean a tighe go leor uisge teasaidhe do bheith aici igcóir na h-oidhche.
    Nuair a tháinig an oidhche bhuail sé buille den haméar ar an mhuic mhóir. Thug an dá gréusaidhe an oidhche ag gabhail di agus bhí sí curtha ar leath-taobh aca ar maidin.
    AT0950: Rhampsinitus
    Mícheál Ó hEaluighthe