Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arís. B'fada leis an bfear Mór an lá seachas an oidhche, nuair a thiochfaid an lá go raghadh sé féin ag éisteacht. Nuair a tháinig an oidhche a bhí ceapaithe seo cun siubhail é, agus ní dhein sé aon stad go dtí go shochruig sé é féin mar a raibh McCarthy beag.
    Ní bhfada a bhí sé ann go dtáinig na preacháin agus an chéad rud a dheineadar ná an choill a chuardach sar a mbeadh aoinne ag eisteacht leó a bhearfaidh aon sgéal nua leis fé mar a beireadh cheadhna. Seadh fuaireadar McCarthy Mór fé bhun an crainn, agus seo chuige iad, agus ní d'fágadar aon phrioch do gan stracadh as a chéile. Sin é fhios fuair sé taréis teacht an choill dhó. Mhair [?] McCarthy beag go lán sásta as san amach.
    Sin é mo scéal-sa agus má breágh ann bío [?]
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)