Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí bean ana bhocht i gCill a Ruith fhadó agus ní raibh aon Bhéarla aici.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine ann. léim an cat anáirde ar an mbór'd agus leag sé cupán tae an seana mhná. Bhí an tae ana dhaor ana ghaor an t-am san agus bhí sé ana ghann leis. Tháinig conach feirge ar an t-seana mhnaoi agus dhein sí iarracht ar breith ar an gcat ach d'imigh sé uaithe. Ansan dúbhairt sí agus conach feirge uirthi "Catch the cat by the narrative, in ainm an diabhail and extinguish him out the door".
    Pléasc a raibh istigh ag gáiridhe ach is amhlaidh a tháinig náire agus ceann fé ar an inghean agus deirim-se leat gur thug sí barra na teangan go maith dá máthair na dhiaidh san mar gheall ar an mbéurla a bhí aici ach mo léan, cheap an mháthair gur árd bhéarla a bhí aici féin.