Scoil: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (uimhir rolla 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

aige. Ní b'amháin gur loibh na prátaí sa talamh ach loghadar ' sna puill agus sa sciobóil.
    Bliain an duibh Micil Dhiarmuid Thaidhg (Conallach a b'eadh é) ó'n gClochán Dubh go Baile An Éanaig. D'fhág sé na prátaí na dhiaidh ar an gClóchán Dubh. Laetheannta na dhiaidh sin, sholáthair sé dó nó trí chapaill chum na bprátaí a thabhairt adthuaid, ach ar a dhul ann do, ní raibh oiread is aon phráta amháin na raibh lobhtha 'sna poill.
    Do bhí an scéal chómh h-olc san aca go mbídir ag rómhar na h-ithireach agus an choinnlig ag lorg pé práta a bheadh fé'n gcré. Bhí alán daoine san am san gur mhairbh an biadh iad! Bhíodh an cealacan chómh fado san ortha, nuair a gheibhidís an seans ar bhlúire bídh d'fhághail go nithidir in iomarc leir an airc a
    1. am
    Liam Bhúdhlaeir