School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Leis an súghadh a thug an phiast do'n dtalamh shúghaidh sí chúiche amach an Breallsún. Má dhein bhuail sé siúd leis an gclaidheamh í agus níor bhfada gur shéid sí fuil shrón. Bhí an cuan lán d'fuil chraoireac dearg agus le buille eile do mhairbh sé an phiast, agus d'fag sé i mbéal na trágha í ag cartadh fola.
    Bhí an gaisce dheanta ag an mBreallsún agus siúd isteach é agus mar an raibh sméideadh agus liúirig do, ní lá fós é. D'árduig an Rí leis é go dtí na phálas féin. Thug sé an cailín áluinn le pósadh do agus geallaimse duit nach raibh aon ghádh le na dhul ag tuilleamh a pháigh as san amach, mar b'é a bhí go saidhbhir gan easbadh ná gádhtar.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Máire Ní Chéarna