Scoil: Druimín (uimhir rolla 9438)

An Droim Mín, Co. Liatroma
Tomás Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Maitias Ó Caisín agus Bean Séamus Uí Coinnigeáin an bheirt a chur thus leis an leigheann i Druimín. San mbliadhan [1891?]. Bhí comhnuidhe ar Matias Ó Caisín i “Drumhirk”, ar chul seipeal an pharóiste in Gort Lucreach. Siubáladh sé go dti´an seipeal gach aon mhaidin turas dá mhíle agus deireann muinntir na háite seo nach raibh sé riamh deanach ag teach tar sgoil do gidh nach raibh uradóir aige féin. Sar a fuair an bheirt seo an post a bhí acu. Priomh oidí I sgoil na mbuachaillí agus sgoil na gcailíní bíodar araon ag munadh san sean sgoil a bhí i nGort an Lubhair. Scoil Náisiúnta Mullachbroch a bhí mar ainm ar an sgoil sin. Tá mé chun sin a mhiniú i gceann tamailín. An lá fosluigeadh an sgoil bhí 48 buachaillí agus 61 cailiní ar na rollaí. Níl insan da sgoil indiu acht 46 idir buachaillí agus cailíní.
        1. foirgnimh
    Tomás S. Ó Ceallaigh