Scoil: Cloch Bhreac (uimhir rolla 12106)

An Chloch Bhreac, Co. na Gaillimhe
Pádraig de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dubháirt an t-sean bhean leis an gcáilin go bfuigheadh sí é nuair a bheith sí mór acht gan é a innseacht go dhuine ar bíth. Annsin chuaidh an bheirt acú abhaile aríst nuair a bhí sé bfholach acú. Faoi cheann sgatham cailéad an tsean bhean agus bhí chuile dhuine ag tóireact an tór acht ní raibh siad dhá fhaghail. Aon lá amhain chuaidh an cáilin go dtí an n-áit a raibh an cisté óir bfholach agus connaic na daoine i ag dúl ann. Chuaidh beirt fhear ag tóireacht an náit a ribh an caílin ina seasamh, agus chuile uair a rachadh siad ag cártú bhíodh teinteach dhá bhúaladh ins na súile ortha. Béigéan dhó na fír leigéan dhó agus ní dheacaí siad féin na aon fhear eile dá tóruigheacth uaidh sin amach.
    Brighid Ní Mhaithnín
    Meicheal Ó Mhaithnín