Scoil: Cloch Bhreac (uimhir rolla 12106)

An Chloch Bhreac, Co. na Gaillimhe
Pádraig de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Sé an leighis a bhí ag na daoine le h-aghaidh an troich an fuighleach a d’fagach an feróid ina dhiaidh a thabhairt go na páiste le n-ól agus leighiseach sé sin iad. Bhí leighis eile acu a dhúl amach roimh fear capaill bán agus leighis a irraidh air agus an leighis a thuibharach sé dhuit é sin a thabhairt go na páiste agus leighiseach sé iad.
    Sé an leighis a bhí an na daoine daoine le h-aghaidh an leicneach an n-ait a chumleochadh na beithidhigh iad féin thareis a dhul amach as an sgiobal. Thú féin a chumilt annsin agus dimtheochadh an leicneach dhiot.
    Is é an leighis a bhiodhach ag na daoine le h-aghaidh an bhruiteanach. Neantóg a bhaint agus é a bhruith agus an sugha a bheith faoí é sin a thabhairt go na paiste le n-ól agus leighiseac sé sin iad. Bhí leighis eile ag na daoine le h-aghaidh bruiteanach, bainne a fhiochadh agus uisge beatha a chur ann agus é a thabhairt go na páistí le n-ól agus leighiseach sé iad.
      1. cleachtas an leighis
    Brighid Ní Mhaithnín