Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fathach go raibh sé an géar "Feach ar an ngíodan is grainne annsin í" a deir sí "Ní fheicim-se aon giodhan ann in níos gráinne ná do munnált féin" arsa an buachaill ag tabhairt iarraidh dén claidheamh agus ag baint an clogainn dó.
    Annsin cuir sé na beithighidh abhaile. Ar éigin a bhí áit ag an bhfear le h-aghaidh an bhainne. Nuair a bhí fear ag dul a codlad chúaidh dé amach sa doras agus dubhairt "Chúlas trí fheadh aréir acht ní closaimh anocht acht béire. Tá rud éigin súas" lá ar na mbarach chúaidh an gasur amach arist. Chuir sé isteach na beithighidh i ngarrdhe. Ba ghearr gur tháinig fathach eile amach, agus dubhairt sé an rud clantha. Deir an fathach nuair a bhí sé anas a béith marbhiughte go dtiubhradh sé a claidheaín solais dó agus an teach acht é a leigeann saor. Acht bhain an gasúr an clogeann do. Chuir sé na beithighidh
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes