Scoil: Inistrághamhóir (uimhir rolla 15449)

Inis Treabhair, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

ag ceapadh nach mbeadh aon mhaith leis na bróga.
    3. Ní leigfeadh na daoine fadó bainne amach ar lá Beáltaine, mar bhí síad ag ceapadh dhá leigfeadh síad amach an bainne an lá sin, nach mbheadh aon bainne acha féin annsin.
    4. Dá mbheadh síad ag dúl i n-áit ar bith, níor mhaith leo aon duine a chasadh orra, mar cheapadhar nach mbheadh an t-ád arra an lá sin.
  2. 1. Síad seo na pisreógaí a bhodh ag na daoine fadó. Nuair a bhíodh duine ag déanamh bainne chúirfeadh síad teine faoí an gcuinneóig.
    2. Ní leigeadh na daoine bainne amach lá Beáltaine
    3. Bhíodh nosa eile acha, ná mbeadh na daoine ag dul i n-aon aith níor mhaith leó bean a chasadh orra.
  3. 1. Ní bhíodh ag na daoine fadó ach ag baint fheamhuinne agus caimhairleach agus í do díol ar bheagán airgid.
    2. Bhísid ag déanamh fúisge freisin as éorna agus as choirche, agus é dhíol le lucht-síbínn, agus dfághfadh síad go leór airgidh air.
    Eibhlín Ní Bháill
    Cáit Uí Bháill