Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach ann tá tamall bliadhanta ó shoin agus bhí triúr ingean aici, Splinc, Maolcarach, agus Sgreamhach na h-ainmneacha a bhí orra.
    Bhí teach na baintrighe ar bhruach aibhne agus bhí teach eile ar an taobh eile de'n abhainn.
    Oidhche amháin, chuaidh an chailleach a chodhladh agus níor chuimnigh sí féin ná na h-ingheanacha an teine do coigilt agus ar maidin ní raibh splannc san teinteán.
    Ba í Splinc an inghean ba shine agus d'éirigh sí agus chuaidh sí go dtí an teach a bhí ar an taobh eile de'n abainn agus d'iarr sí splannc.
    Bhí páiste óg san gcliabhán agus é in-a chodhladh.
    Dúbhairt bean an tighe léi fanacht go dtagadh sí isteach.
    "Má lasann an teach, ná múch é," arsa bean an tighe, "agus má sgreadann an páiste ná bréag é agus má dhóighean an cáca na ionnta é.
    Thosuigh an teach ag lasadh agus mhúch sí é. Tosuigh an cáca ag dóigheadh agus dionnta sí é agus thosuigh an páisde ag caoineadh agus
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire Ní Raghallaigh