School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    clár amach ar an bfairrge agus togfad se dá clár. Sinead sé siar ar an gclár fada agus bíodh sé ag imtheact le gaoith go dtí go dtiocfaidh se go bruach na locha. Goideadh sé beidhthigh uaidh na daoine san oidhche agus caoirigh. Oidhche amháin bhí trom-codhladh air agus chuaidh sé amach as an mballa agus connaic na daoine é ag siubhal piosa de' n fairrge mar bhí sé na codhladh ach dhuisigh sé agus thuit sé sios sa bfairrige. Bhí áthas mór ar na daoine. Deirtear go bhfuair na daoine go leor oir san mbailla.
    Bhí cailleach i na comnaidhe i dteach beag fadó. Ní raibh aon duine aice acht i féin. Bí ann faithchios ag na daoine roimpí. Deirtear gur fatach a bhí i'n fearacht ní bhíodh se ag comhnaidhe sa teach leí. San oidhche nuair a bhíodh na daoine na gcodladh bhíodh sise ag goid cearca agus lachain. Teach de amhaid agus de clocha a bhí aice. Bhíodh sí i'na codladh sa lá agus na duiseacht san oidhche. Bhíodh sí ann críonna. Oidhche amháin bhí pota brocháin thios ar an teine aice. Táinic sidheog isteach sa teach aice an oidhche seo. Ní labhair an t-shidheog cor ar bith acht bhí sí annsin ag breathnu ar an geailleach. Táinic ann faithchios ar an gcailleach agus leis an oiread faitcios a bhí urri dubhairt sí "is fada amuigh na fir ud" acht bhí fhios ag an t-sidheog nach raibh aon duine aice. Ní dearna sí aon blas ach rug sí ar an bpota brocáin a bhí ar an teine agus chaith sí é leis an t-sidheog é agus dubhairt sé. "Sidheog carrig na Suire da
    Nóra Ní Chúaláin