Scoil: Caisleán Uí Dhálaigh (uimhir rolla 4509)

An Corrbhaile, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Croithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déanamh "I will be dead and damned before this is finished," a dubhairt duine acu agus b'fhíor dó é. Nuair a chualaidh na fir a bhí ag deánamh an túir é sin, níor mhaith leóbh é a chloisteál agus dubhairt duine acu le na daoine eile tóg an barra gus bí ag obair.
    Bhí go leór uirlisí feilméarachta acu. Bhíodh siad ag obair ón naoí a chlog ar maidin go dtí an ocht trathnóna. Bhí ar gach duine a bhí san áit an rud céadna a dhéanamh. Muna dhéanfadh siad é sin chuirfeadh siad chun bháis iad. Bhí orra an solas a bheith lasta agus curtha amach ag am a bhí ráidhte leó.
    Ní raibh aon oideachas lé fághail ag na daoine sa g-ceanntar seo an tam sin. Nuair a chonnaic muinntir Persse é sin chuir siad scoil "souper school" ar bun. Thug siad airgead don sgoil freisin chun na daoine a mhúineadh. Shíl siad go n-déanfadh siad Protustúnaigh do na daoine
    Máire Treasa Ní Mhaoláin