Scoil: Cill Éinne (Killina) (uimhir rolla 12818)

Cill Eithne Thoir, Co. na Gaillimhe
Máire C. Ní Ghríobhtha

1. Sgeal fá lios i mBothar-Bhuidhe
    Cupla oidhche o shoin cuala me sgeal sideógach ó m'athair.
    Na céadhta bliain ó shoin bhí fear i a chómhnuidhe i mBothar-Buidhe agus bí lios in a chuidh talmhan. Bhí mórán crainnte ag fás timcheall an leasa. agus aon mhaidin dubhair sé leis féin go ngearrfadh sé chuidh acu.
    Chuaidh sé go dtí an lios go h-an-luath ar maidin agus thósuigh sé aghá ghearradh. Nuair bhí sé ag obair ar feadh cupla noiméad thosuigh an crann ag cainnt agus dubhairt sé:- "Má gearr tú mé ní béadh aon ádh ort ar feadh seacht mbliadain."
    Gheárr sé an crann agus thug sé leis abhaile é. Nuair a shroic se doras a thíghe chonnaic sé a bhean agus í sinnte marbh. Chuaidh sé go dtí an teinidh agus bí a bheirt páiste agus iad marbh annsin. Bí fhios aige annsin nach raibh an rud ceart déanta aige agus bhí ana-bhrónach.
    Cupla lá in a dhiaidh sin bhí sé in a shuidhe in - aice na teineadh agus bhí cúpla píosaí dé's na crainnte síos aige san theine. Chuaidh smearóig suas san shimle agus do dhoghadh
    Mairead Ní Dhéaghadh