Scoil: An Garán

An Garrán, Co. na Gaillimhe
Seán Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Itheann na daoine níos mó biadh anois ná mar d'itheadh na daoine a bhíodh i n-a gcomhnuidhe annseo fadó. Ní ithidís acht trí béilí gach lá, an bricfeasta, an dinnéar agus an béile um thráthnóna. D'ithidís béile de leite déanta d'arbhar Indiach, arán donn déanta de chruithneachtain agus bainne gach maidin. Bhíodh buird aca agus bhíodh ceithre cosa faoi gach bórd. Do bhíodh an bórd suidhte i lár an urláir nuair do bhíodh siad ag ithe a mbéilí acht do chuiridís an bórd isteach i n-aice leis an fhalla nuair do bhíodh siad críochnuighthe leis. Bhíodh an bórd déanta d'ádhmad de ghnáth. Dhéanaidís an t-im de ghnáth iad féin agus bhíodh siad go h-an