Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síad air . Ach theich sé agus bhiodh sé ag dhul thart mar fear déirce. Sroich sé Coillte Mágha i gContaí Muigheó agus bhí síad ag tabhairt dúais deic bpunt don fear a bhfearr ag caitheamh clócha. Bhí cloch mór túairim is cúig méadhain déag ann agus ní raibh na fir eile indhon é chorruigh ach chaith Breandan é dhá slat. Gnótuigh sé an dúais agus bheigin do a ainm agus a sheóladh a tabhairt díobhta chun an dúais a fhághail.
    Núair a bhí fhios acú cé bhí ann, croch síad é. Bhí an brón ar a mhathair agus thóg sí súas ón úaigh é agus bhain sí an ceann de.
    Thug síad an cloch súas go gCoiteanta agus siubhal a mhathair in a dhiadh an cárr agus an ceann faoín asgail aicí. Bhriseadh an cloch trí bliain óshoin núair a bhí síad ag deisiú an bhóthair. Níorbh mhaith le mo shean -athair é a bhriseadh mar dúbhairt sé go gcloisfeadh na daoine caoineadh fé mar a chúala síad an céad úair a chuireadh ann é agus chúala síad an chaoineadh ar feadh trí oiche ina dhiaidh. Glaodadh Cloch Breandan De Burgó ar an cloch óshoin , agus Bóithrín Aindí ar an boithrí atá lámh leis.
    Cáit Ní Dhúbláine
    Coiteanta