Scoil: Baile Uí Fhiacháin

Baile Uí Fhiacháin, Co. Mhaigh Eo
T. Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí clocar san ait sin Freisin ach ní fios cén t-am a thóigeadh é. Deirtear í mbealoideus na ndaoine goir sgríos lucht Chromail é. Bhí ar na bainriaghalta a thabhairt fé na slúbhthe. Deirtear gur bhain duine des na bainriaghalte ahéadaigh dí agus gur snámh sí treasna go dtí oileán atádíreach ar aghaidh an chlocair a tugtar
  2. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad in i gcomhnuidhe inn gur tháing. Lucht Chromill Bhradaigh sa mbliann 1653. Dhein biad san an mhainstir a dhreachadh agus is minic a bhí ar na manaigh aghaidh a chabhairtar na sléobhthe nó codluigheadh amuigh í bhFasgadh na bhFál. Ach niór imthigh na manaigh.
    Tá sé ráidhthe go raibh do manaigh an í 1731 - am na nDlighthe Reannaidheachta, an t-am nuair a bhí Éire in comar na h-aimhléise. Níor intigh siad annsin acht oircad ná go dtí 54 bliadhna in-a dhiadh sin. i 1785.
    Sin Stair Bhorrgheisumhail agus an mhainistir abhá ann. Níl ann anois ach sean-Fhothrach a bhFuil sgríosta. Má tá stair bhrónach aige níl ann ach cuid de stair bhrónach na hÉireann.