Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

1. 'San am fadó deir na daoine go raibh moran fathaigh beó sa tír seo.
    Am amháin deirtear go dtainig fathach ar fanaid trasna na maolle Ruaidhe le troid a dhéunamh le fathac as Tullach. Thosuigh an troid Rith an fathach as Fanad ar siubhal. Tóg an fathac eile cloch. Thuit sí ar an Maoil Ruaidh agus tá sì le feiceál go fóill.
    Bhí dá fathach fadó agus cuir fear amháin acu troid ar an fear eile. Dubhairt fear amháin go dtiocfadh leis an fear eile a bhualadh. Thainic sé agus Chonnaic an fathach eile é ag teacht. Bhí cliabhán mór san teach agus chuaidh an fathach isteach ann. Nuair a thainic an fathach eile isteach cuir sé ceist ar an bhean ca rabh an fear agus dubairt sí go rabh sé amuigh ar an chnoc.
    Cuad an fathach anaill 'un cliabain, agus d'amharc sé isteach. "Seo leanbh mór atá anseo agat" arsa sé. Chuir sé a mhear isteach agus fuair an fear sa cliabain greim uirthi agus bain stiall dí. Leig an fathach beic as leis an pian a cuir an teach ar crioth. Rith sé amach an ionad a bhí ann a chorp agus cur phill fé achaidhche.
    Padraig Mac Suibhne
    Aodh Mac Giolla Brighde