Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nach mbeadh baile ar bith no áit comhnuidhe ag an tinclear do féin a choidhche agus ón lá sin go dtí an lá indiu ta na tinclearaí gan teach gan áit acu féin.
  2. Nuair abhí ar Slanuighteóir ar an tsaoghal seo bhí na saighdiuirí dhá chuartughadh le É a marbadh. Siubhal sé trasna páirce ann a raibh fear ag cur síl. Thainic an fhuil leis agus lá arna mharach bhí an síol arughad-réid le baint.
    An lá sin bhí na saighdiuirí ar lorg ar Slanuightheóir agus bhí spideóg bheag na suidhe ar toír. D'fiafruigh an Ceannport do'n spideoíg an bhfaca sí fear ar bith ag dul thart.
    Dubhairt an spideog nac dteacaid duine ar bith an bealach seo ó cuiread an síol. Dubhairt an Ceannpuirt leis na fir go rabh siad ar an bhealach contrailte agus pill siad.
    Tanuic an dreoilin agus gob uibthí (?) agus dubairt "Cuiread an síol indé." "Cuirad an síol inde"
    Eibhlin Ní Dhubhtaigh