Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

sgéal, ach nír leig sé é amach na dhiaidh sin.
    An bhean bhocht agus a mac.
    Amadán óg a bhí ann dar b’ainm “Searlas Bacach” Bhí sé fhéin agus a mháthair ag siubhal ag iarraidh déirce. Bhí an lá an téith agus d’éirigh an mháthair lag. Luigh sí síos faoi chrann agus dubhairt sí le na mac gan rúd ar bith a leigin na comhair. Agus thuit sí a codladh. Nuair a bhí sí na codladh thainic cuileóg agus shuid sé ar a srón.
    “Caidé a dheánfas mise”, arsa an t-amadán leis fhéin. Thóg sé a bhata agus bhuail sé buille mór ar an chuileóg. Theip sé ar an chuileóg a marbhadh, ach bhris sé srón a mháthara.
  2. Scéal

Bhí sin ann agus is fada o bhí. Bhí fear ann agus bhí bó lé díol aige. Chuaidh sé un aonaigh léithe, agus thainic fear aige agus d'fhiafruigh sé dó chá mhéad a bhí sé ag iarraidh ar an bhó.

Sgéal.
    Bhí sin ann agus is fada o bhí. Bhí fear ann agus bhí bó lé díol aige.
    Chuaidh sé un aonaigh léithe, agus thainic fear aige agus d’fhiafruigh sé dó chá mhéad a bhí sé ag iarraidh ar an bhó.
    “Deich bpunta” ars an fear eile.
    “Níl sí falláin”, (le) ars an fear a bhí a ceannacht.